Sådan gør du ESG til en konkurrencefordel

11. marts 2024

Af Charlotte Risskov Kræfting

ESG handler om alt fra mangfoldighed i din virksomhed til virksomhedens CO2-aftryk. Virker det uoverskueligt, har POULSEN udviklet et koncept til trinvis opbygning af ESG i virksomheden, så du får og bevarer overblikket.


Med ny EU-lovgivning og øgede krav ned igennem leverandørkæder stiger presset og behovet for ESG-rapportering. For din virksomhed er en del af en værdikæde. Mange SMV’er oplever stigende efterspørgsel på ESG-nøgletal fra deres kunder.

Derfor kan det være afgørende for jeres konkurrenceevne, at I får styr på relevante ESG-data. Det kan for eksempel være virksomhedens CO2-aftryk.

Masser af virksomheder forholder sig allerede til EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed - Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). For de første omfattede virksomheder er de nye rapporteringskrav nemlig gældende fra januar i år.

Du kan se nærmere her, om din virksomhed er omfattet af CSRD, og hvad det i givet fald betyder for jeres rapportering. 

Medarbejdere, kapital og innovation

Uanset om din virksomhed er omfattet af lovkrav, eller du bliver mødt af kundekrav, bør du være opmærksom på elementer i det nye direktiv, som du kan inddrage i din virksomheds bæredygtighedsrapportering og i virksomhedens ESG-strategi.

På den måde står din virksomhed stærkere i forhold til at tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere, tiltrække investorer og skaffe kapital til udvikling af virksomheden, skabe innovation og gøre ESG til en konkurrencefordel.

ESG står for "Environmental, Social and Governance", det vil sige miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold og dækker over væsentlig information om en virksomhed inden for miljø og klima, virksomhedens sociale og samfundsmæssige påvirkning og den generelle styring af virksomheden. Det omtales ofte som bæredygtighed.

Og formålet med CSRD er netop at forbedre bæredygtighedsrapportering, så der bliver skabt større gennemsigtighed i forhold til virksomhedernes aftryk på samfund, mennesker og miljø, og hvordan virksomheder håndterer risici og muligheder. På den måde kan omverdenen bedre forstå, hvordan de enkelte virksomheder skaber langsigtet værdi og bidrager til bæredygtighed i samfundet.

Trinvis opbygning af ESG

Har du svært ved at overskue de mange begreber, har POULSEN udviklet et koncept til trinvis opbygning af ESG i virksomheden, så arbejdet kan tages i etaper, og du bevarer overblikket.


Trin 1
er ESG-rådgivning fra POULSEN, der blandt andet omfatter:

• Sådan kommer I i gang med ESG-arbejdet

• Hjælp til at finde besparelsesmuligheder i virksomheden

• Eventuelle muligheder for at kommercialisere ESG-initiativer

• Strategiske prioriteter og udarbejdelse af ESG-strategi

• Information om lovgivning

• Sådan kommunikerer I om ESG

 

Trin 2 handler om CO2-regnskab for virksomheden via POULSEN og samarbejdspartner i fællesskab:

• Dataindsamling og beregning af CO2-aftryk via digital platform

• Effektivisering af ESG-arbejdet med automatiserede CO2-beregninger – automatisering af hele processen i forhold til dataindsamling, bearbejdning, validering og opsætning.

• Ved at automatisere dataindsamling og resten af processen bliver det lettere at spotte, hvor der er muligheder for reduktion og dermed potentielle driftsbesparelser.

 

Trin 3 drejer sig om udarbejdelse af en egentlig ESG-rapport via POULSEN:

• Udarbejdelse af indhold i samarbejde med virksomheden

• Layout og grafisk opsætning af digital rapport samt mulighed for tryk af rapport

• Med en rapport til kunder, banken, investorer og andre interessenter har I let ved at dokumentere effekten af de grønne initiativer, I tager i din virksomhed.

 

POULSEN hjælper virksomheder med trinvis opbygning af ESG: https://www.poulsen-job.dk/management-consulting/esg-og-baeredygtighed/

Hvis du har brug for en snak om, hvordan din virksomhed får sat gang i ESG-arbejdet, eller du har spørgsmål eller kommentarer, så kontakt gerne POULSEN på kontakt@poulsen-job.dk eller 7539 3431.